خرما کبکاب
خرما کبکاب از نام های آشنا و شناخته شده خرما در ایران است که شهرت و محبوبیت زیادی در بین مصرف کنندگان خرما دارد. این خرما که از انواع خرماهای صادراتی ایران هم تلقی میشود دارای دو نوع مصرف بصورت رطب و خارک می باشد. وقتی خرمای کبکاب کاملا برسد رنگی متمایل به قهوه ای تیره دارد. رنگ آن در زمان خارک و رطب بصورت متمایل به زرد دیده میشود.
عموما خرما کبکاب را بصورت رطب مصرف میکنند. این خرما بیضی شکل است و از خرماهای نیمه خشک یا تر ایران محسوب میشود.
پوستی چسبیده به میوه دارد و شیرینی آن خیلی زیاد و زننده نیست. این محصول در اوایل مرداد ماه بصورت خارک قابل برداشت است ولی اگر دوست دارید کاملا رسیده آن را بچینید، باید تا اوایل یا اواسط شهریور صبور باشید. وزن هر عدد خرمای کبکاب حدود ۱۵ گرم است. اگر خارک آن را برداشت نمودید باید قبل از مصرف آن را بپزید در غیر اینصورت امکان استفاده از آن نیست.
خرما کبکاب کم و بیش در مناطق خرما خیز ایران کشت میشود ولی خواستگاه اصلی این خرما را باید کازرون و یا برازجان دانست. هر چند نوع مرغوب خرما کبکاب را میتوان در بهبهان، خورموج، کازرون، قیروکارزین، طبس، برازجان، تنگستان و برخی دیگر از مناطق هم برداشت کرد.
خرما کبکاب از مهم ترین انواع خرما ایران است که از نظر اقتصادی و صادراتی نیز در جایگاه ویژه ای قرار دارد. سالیانه ارز زیادی بابت فروش این خرما به کشورهای همسایه، آمریکایی، اروپایی و افریقایی وارد ایران میشود.
بدون تردید استان بوشهر با تولید بیش از ۸۰ درصد از خرما کبکاب در ایران، نقش مهمی در تولید این نوع خرما در ایران و جهان دارد. این خرما شیرین، درشت و دارای پوسته ای ضخیم و چسبیده به میوه است. میزان گوشت خرما به هسته را حدود ۲۵.۹ درصد برآورد میکنند. هسته و کلاهک این خرما هم به گوشت خرما چسبیده است.
خرمای کبکاب از مهم ترین و با ارزش ترین و فراوان ترین نوع خرما در کشور است و تولید بسیاری دارد. خرما پس از طی کردن مراحل رشد در نهایت به رنگ های قهوه ای تیره یا قرمز تیره تبدیل میشود. رطوبت نهایی این خرما کمتر از ۱۹% می باشد. شکل نهایی این خرما به صورت تخم مرغی یا بیضی می باشد. که باید گفت این محصول از انواع خرما های نرم محسوب میشود.
خرمای کبکاب را به ۲ صورت رطب و خرما می توان مصرف کرد. رطب کبکاب با دارا بودن درصد بالایی شیرینی بسیار مطلوب و پر مصرف است. خارک و رطب خرمای کبکاب به رنگ زرد یافت می باشد. که در عموم جامعه به رطب عسلی معروف است.
رطب خرما کبکاب برعکس محصول نهایی آن نیاز به شرایط نگهداری خاصی دارد و باید در دمای بین ۱۵- تا ۲۰- درجه سانتی گراد نگهداری شود. می توان در طول سال از این خرما در دیگر فصل ها نیز استفاده نمود. وزن تقریبی در حالت رسیده بین ۱۴ تا ۱۶ گرم می باشد. هسته خرمای کبکاب به نسبت دیگر خرما ها دارای چسبندگی زیادی میباشد.
خرمای کبکاب بیشترین میزان تولید خرمای استان بوشهر می باشد و حدود ۷۵% از تولید خرمای استان بوشهر را مشمول می شود. میزان تولید خرمای کبکاب در ایران نزدیک به ۲۵۰ هزار تن در سال می باشد، که ۱۰% آن به خارج صادر می شود.
صادرات خرمای کبکاب
صادرات خرمای کبکاب بهبهان معروف است و بسیاری خرمای کبکاب بهبهان را به بقیه ی نقاط ترجیه می دهند. خرمای تولیدی در کشور ایران در جهان هم طرفداران زیادی دارد و هم بسیار محبوب می باشد. دلیل این محبوبیت طعم بسیار مناسب، کیفیت بالا و قیمت مناسب خرما می باشد. خرمای کبکاب به دلیل تولید بسیار زیاد در کشور، قیمت مناسبی دارد که باعث می شود مشتریان زیادی را به خود اختصاص دهد.
خواص خرمای کبکاب
خرما محصولی بسیار مغذی و پر خاصیت است که به عنوان یکی از برترین میان وعده ها باید از آن نام برد. بی تردید بدون دلیل نیست که مصرف این خرما را در سحر و افطار ماه مبارک رمضان هم به شدت توصیه می کنند زیرا به عنوان یکی از برترین و مغذی ترین محصولات غذایی شناخته شده است.
در این میان خرما کبکاب از پر خاصیت ترین خرماها است که برای تامین انرژی بدن بخصوص در طول روز و برای فعالیت های سخت بدنی و فکری و یا برای ورزشکاران توصیه می شود. این خرما یک ماده غذایی عالی برای رفع عطش است و منبعی عظیمی از آهن و مواد معدنی مفید برای بدن است.
بصورت کلی می توان خواص زیر را برای خرما کبکاب برشمرد:
• دارای انرژی فراوان و تامین کننده قوای از دست رفته بدن
• داشتن منیزیم فراوان و مناسب برای کاهش وزن
• داشتن آهن فراوان و مناسب برای افراد دارای کم خونی و مشکلات قلبی و عروقی
• دارای کلسیم زیاد و مناسب برای استخوان بندی و ساختار استخوان ها
• دارای آنتی اکسیدان بسیار زیاد و عاملی بسیار مناسب برای جلوگیری از سرطان
• دارای فیبر مناسب برای افرادی که دارای مشکلات گوارشی و یبوست هستند.
• خرما کبکاب به دلیل خواص ضد آلرژیک برای افرادی دارای آلرژی فصلی توصیه می شود.
• ویتامین C موجود در این خرما برای افرادی که سرما خوردگی دارند بسیار مناسب است.
• این خرما سرشار از ویتامین های A ،C ،B1،B2 و غیره است که برای سلامت بدن و قدرت بینایی مفید است.
• ارزش غذایی بالا برای تامین قوای جسمانی بدن و رفع ضعف و بی حالی
• ماده عالی غذایی به عنوان یک ماده آرام بخش به دلیل داشتن منیزیم فراوان
• خاصیت ملین بودن برای افراد دارای یبوست شدید
• در طب سنتی توصیه می شود خرما کبکاب را با شنبلیله برای از بین بردن سنگ مثانه مصرف کنید و بهتر است دم کرده آن مصرف شود.
• خرما کبکاب دارای اسید فولیک و آهن زیادی است که به عنوان یک مکمل فوق العاده برای افرادی است که دارای کم خونی هستند.
خرما کبکاب یکی از ارزشمند ترین خرماهای ایران هم از نظر غذایی و هم از نظر اقتصادی است. این خرما به دلیل نیمه خشک بودن به راحتی قابل انبارش است. هر چند توصیه می شود که زمان نگهداری ان در انبارها بخصوص اگر شرایط لازم را ندارد کاهش یابد.
بصورت کلی توصیه می شود که خرما کبکاب را در سردخانه ها و یا انبارهایی نگهداری کنید که هوایی خنک تر از 5- داشته باشد زیرا پتانسیل بالایی برای جذب حشرات دارد. ضمن اینکه دمای پایین باعث می شود که به راحتی بتوان خرما را در مدت زمان بسیار بیشتری نگهداری کرد. عمدتا خرمای تولید شده در استان های بوشهر، خوزستان و یا فارس بعد از برداشت بهتر است فورا بسته بندی و به مشتریان فروخته شود و در صورت نیاز به نگهداری باید از انبارهای استریل شده و بهداشتی برای نگهداری ان استفاده شود که همانگونه که توضیح داده شد بهتر است دمای این انبارها کمتر از 5- باشد.
معمولا بافت خرما کبکاب درشت است اما مرغوب ترین و درشت ترین نوع خرما کبکاب در دشتستان برداشت می شود. هر چند خرما بهبهان نیز مرغوبیت زیادی دارد اما کمی بافت کوچک تری دارد. معمولا دسته بندی خرما کبکاب با توجه به اندازه خرما، زمان برداشت، مکان برداشت و ظاهر خرما انجام می شود.
شرکت پویش صنعت دستگاه شستشو و بسته بندی خرما تولید می کند که میتوانید همین حالا سفارش دهید.